Historie

Oprichting

De datum 11 april 1983 is voor De Spekzullekes een hele belangrijke, immers werd op deze dag C.V. De Spekzullekes opgericht. Jacques, Bert en Frank stonden aan de wieg van de vereniging. 

Naam De Spekzullekes

De naam is ontstaan omdat de Rijpelberg in die tijd van de oprichting in 1983 een zogenaamde “groeistadwijk” was met veel hoge hypotheken en deze financiële lasten zo zwaar op de schouders van de bewoners drukten, dat het verhaal de ronde deed dat de postbode dagelijks van zijn schoenen met “spekzolen” werd beroofd. Om dit carnavalesker te maken kwam al vrij snel de naam van “De Spekzullekes” te voorschijn.

Residentie

In de periode van 1983 tot en met 1986 hebben De Spekzullekes hun residentie gehad in wijkcentrum “De Brem” in de wijk Rijpelberg. Sinds 1987 zijn De Spekzullekes te vinden in Zalencentrum Vissers in de wijk Brouwhuis. Vanaf september 2021 zitten we in wijkgebouw de Zonnesteen in Brouwhuis.

Logo

Het logo van De Spekzullekes, de steek met de voetjes eronder, wordt al jaren gebruikt. Uiteraard is deze in de loop van de jaren grafisch aangepast, maar qua opzet is deze vanaf 1983 vrijwel hetzelfde gebleven.

Zulleke

Vrij snel na de oprichting in 1983 ontstond het idee voor het Zulleke, een op een schoenzool gebaseerde cartoon. In de beginjaren van De Spekzullekes was Zulleke vrij prominent aanwezig in onder andere het carnavalsblad van de vereniging: De Spekzool. Begin jaren 90 verdween Zulleke echter onbedoeld uit beeld en was deze officieuze mascotte nergens meer terug te zien. De laatste jaren, zien we Zulleke steeds vaker terug en staat Zulleke ook steevast op de jaarlijkse onderscheiding.

Prinsen

Bert Vogels werd in 1984 de allereerste Prins van De Spekzullekes. In 1985 werd hij opgevolgd door Jacques van Lierop. Alle Prinsen van De Spekzullekes kunt u vinden in onze Prinsengalerij. Na een jaar als Hoogheid kan een Prins zitting nemen in Genootschap Oud Prinsen, een platform speciaal voor personen die Prins van De Spekzullekes zijn geweest. Bert Vogels, de allereerste Prins van De Spekzullekes in 1984, is de langstzittende voormalige Prins in dit genootschap.

Ereleden

De Spekzullekes hebben sinds de oprichting in 1983 een mogelijkheid om vrijwilligers te mogen huldigen tot Erelid. Deze titel krijg je natuurlijk niet vanzelf.  De Spekzullekes hebben vier personen met deze prestigieuze titel. Een overzicht van onze Ereleden vind u hier.

Spekzullekeslied

Tijdens de opening van het jubileumjaar in 2016, ter gelegenheid van het 33-jarig bestaan van De Spekzullekes, werd door Striepke Veur als cadeau voor de verenging het Spekzullekeslied aangeboden. Sinds 2016 is dit nummer benoemd tot het officiële verenigingslied. 

Spekzullekesmonument

Op woensdag 11 november 2016 werd om 16.11 uur uur in de wijk Rijpelberg een speciaal monument onthuld ter gelegenheid van het 33-jarig bestaan van De Spekzullekes. Het monument heeft een blijvende plaats gekregen nabij residentie Baroniehof aan de zijde van de Deurneseweg.

Met de plaatsing van het monument krijgen De Spekzullekes een blijvende herinnering in de wijk Rijpelberg, waar de verenging ooit begon in 1983. Daarnaast staat het monument dichtbij de wijk Brouwhuis, waar De Spekzullekes sinds 1987 hun residentie hebben in Zaal Vissers.

De Spekzullekes danken Gemeente Helmond, Volksbelang, Bart van de Boom bestratingen, Bouwbedrijf van Bussel en Munsters Staalbouw voor hun sponsoring, waarbij kosten nog moeite zijn bespaard. Het ontwerp van het monument kwam uit de hand van Wilbert Kweens.